En nog heel wat meer...

En nog heel wat meer...

Manuele lymfdrainage

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht en is in optimaal evenwicht als deze waterhuishouding in een goede conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt hierin een belangrijke rol. Het is namelijk de lymfe die een drainerende, én ook een voedende en zuiverende rol vervult. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel geoptimaliseerd worden.

De Manuele Lymfdrainage is een massagevorm waarbij een ritmische en heel zachte, spiraalvormige druk wordt uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen. De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De behandeling is vrijwel pijnloos, en de duur ervan is afhankelijk van de klacht. De drainage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis), gevolgd door (afhankelijk van de klacht) de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat. Heeft de patiënt klachten buiten deze lymfkliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

De Manuele Lymfdrainage is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen, en het hormonale stelsel te optimaliseren. We behandelen onder andere mensen met:

– Zwellingen (oedeem). Vb: lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of operatie.

– Verstuikingen.

– Bloeduitstortingen.

– Spierpijnen en spierletsels.

– Dystrofie.

– Reuma (ontstekingen).

– Artrose (slijtage).

– Klachten aan het zenuwstelsel. Vb. MS, gezichtsverlamming, migraine.

– Klachten als gevolg van stress. Vb. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen.

– Neus-, keel-, en ooraandoeningen.

– Huidproblemen. Bv. chronisch eczeem, acne, littekens.

– Longaandoeningen. Bv. chronische bronchitis, longemfyseem, astma.

– Bloedcirculatiestoornissen. Bv. glaucoom, etalageziekte, open wonden.

– Orgaanklachten. Bv. lever, nieren (allergieën), darmen (ziekte van Crohn), milt.

NST (Neurostructurele integratie technieken)

Neurostructurele Integratie Therapie is een zeer krachtige en effectieve methode die gebruikt kan worden bij verschillende gezondheidsproblemen. NST maakt gebruik van het autoregulatie systeem van het lichaam. De resultaten zijn langdurig corrigerend zelfs voor de moeilijkste en meest chronische pathologieën.

Men past een aantal specifieke manuele technieken toe in een welbepaalde volgorde over de wervelzuil, het abdomen, de ledematen en de schedel. Deze technieken zijn dwars gericht over spiervezels, pezen, ligamenten of neurologische structuren en worden toegepast met een variabele druk, terwijl het inlassen van welbepaalde rustpauzes het lichaam de tijd geven om te reageren.

Een substantiële verbetering wordt vaak al bereikt na de eerste sessie, een langdurig effect wordt normaal al bereikt na de 2de of 3de sessie.

Fysiologische spierkettingen methode Busquet

De fysiologische kettingen vormen de anatomische circuits waarlangs het lichaam zich organiseert. Er is een volledige integratie van anatomie en fysiologie van kop tot teen.

De methode van de fysiologische kettingen baseert zich in eerste instantie op een globaal en volledig onderzoek, dat de spanningspunten in gans het lichaam ter hoogte van de verschillende kettingen in kaart brengt. Daardoor wordt de oorzaak van pijnen, compensaties, dysfuncties en misvormingen duidelijk.

Het is een manuele behandelmethode om:

– parasitaire spanningszones in de weefsels op te heffen

– het algemeen functioneren te verbeteren

– de statiek te verbeteren

– functionele problemen over het ganse lichaam op te lossen

De methode is eenvoudig en concreet, en kan op iedereen toegepast worden, vanaf de geboorte tot op meer gevorderde leeftijd.

De technieken die hierbij worden gebruikt zijn fasciale ontspanning, rekkingen en specifieke mobilisaties. We proberen een evenwichtsherstel te bekomen op musculair, articulair, visceraal en craniaal niveau.

Mulligan Concept

Het Mulligan Concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. De behandeling is volledig pijnvrij, en geeft vaak snel een spectaculaire verbetering bij (pijnlijke) bewegingsbeperkingen die al wat langer aanwezig zijn.

MCConnell taping en Medical taping concept (Curetape)

De conventionele witte en bruine sporttape (McConnell) heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken, een partiële of totale immobilisering bekomen ter bescherming van lichaamsstructuren. Vb: een enkel intapen na een voetverstuiking.

De elastische rekbare tape volgens het Medical Taping Concept ondersteunt spieren en gewichten in hun functie en beweging, de bewegingsvrijheid blijft behouden. De tape werkt onmiddellijk pijndempend en verlichtend, ondersteunt het gewricht en verbetert spierfunctie.

De tape vormt ook een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem.

Red Cord

Uit onderzoek is gebleken dat fysieke inactiviteit of pijn kan leiden tot de deactivering van één of meerdere spieren, waardoor andere spieren gaan compenseren en hierdoor overbelast raken. Dit leidt vaak tot bewegingsdysfuncties en/of pijn. Het Redcord systeem gaat deze spieren terug activeren door middel van suspensie training met instabiele koorden en het eigen lichaamsgewicht. Hierdoor kunnen we reeds in de eerste behandeling een daling of verdwijning van de klachten bekomen.

Redcord is een ideaal middel voor functionele krachttraining en blessurepreventie, zowel in therapie, fitness als bij topsport.

Een behandeling volgens Redcord start met het zoeken van ‘weak links’ = fouten in de biomechanische ketting door gedaalde stabiliteit, gedaalde neuromusculaire controle of verminderde spierkracht. Zelfs bij topsporters zijn vaak ‘weak links’ aanwezig, vaak als antwoord op pijn, vermoeidheid, fout bewegingspatroon, …

Redcord is geschikt voor elke doelgroep omdat de behandeling pijnvrij is en aangepast kan worden aan elk niveau.

BPPV

Benigne paroxismale positieduizeligheid, ook wel vertigo genoemd, betekent letterlijk ‘goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden draaiduizeligheid’.

Door bepaalde hoofdbewegingen of positieveranderingen krijgt men plotse, korte aanvallen van draaiduizeligheid. Kenmerken van BPPV zijn draaiduizeligheid die slechts enkele seconden aanwezig is na het maken van een specifieke beweging van het hoofd zoals het vooroverbuigen, het omrollen in het bed of het naar boven kijken. De draaiduizeligheidklachten worden veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan in ons binnenoor, met name de aanwezigheid van gehoorsteentjes of ‘oorkristallen’ die niet op hun juiste plaats zitten. Door het uitvoeren van bepaalde manoeuvres door de kinesitherapeut worden de oorkristallen terug op zijn plaats gebracht en functioneert het evenwichtsorgaan weer als tevoren.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x